Bencés Főapátság - Pannonhalma
IGÉNYELHETŐ IDŐPONTOKRÓL ÉS
AKTUÁLIS ÁRAINKRÓL
ÉRDEKLŐDJÖN ELÉRHETŐSÉGEINK VALAMELYIKÉN

 

Úti cél:
Pannonhalma
Szállás:
nincs

Ár: 0 Ft / fő

Részletek

Utazás: légkondiconált, kényelmes autóbusszal
A részvételi díj tartalmazza: utazást, utaskísérőt
A részvételi díj nem tartalmazza: étkezést, költőpénzt és a belépőket
                                        
Indulás: 
7:00
Létavértes
7:30 Debrecen (Kishegyesi út- Tesco- Sport Direct felöli bejárat)
9:00 Miskolc (Auchan-dél, pesti út Möbelix felőli bejárat)

Program:
Rövid megállókkal megérkezünk a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyütteséhez, mely ismerkedést 13:00 órakor az Arborétum-gyógynövénykert látogatásával kezdünk. Ezt követően 14:00 órakor az Apátságot bejárva személyesen betekintést nyerünk a világörökség részét képező épület páratlan kulturális és művészeti kincseibe. 

A 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi járásbanPannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. Napjainkban is élő, mintegy negyven fős szerzetesközösség lakja, akik az ora et labora szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot, kulturális munkát végeznek – könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével –, valamint dolgoznak az apátság működésének anyagi megalapozásán is, többek között borászat, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával. Hortobágyi T. Cirill főmonostori perjelt választotta meg Szent Márton monostora új főapátjánakFerenc pápa elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, 2018. február 16-án Cirill atyát pannonhalmi főapáttá, illetve a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusává nevezte ki, ezzel ő lett Szent Asztrik apát nyolcvanhatodik utóda, a 996-ban alapított pannonhalmi monostor 87. apátja
Pannonhalma mai elnevezése Kazinczy Ferenc költő és Guzmics Izidor bencés szerzetes levelezésében fordult elő először. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít. A fő turisztikai látnivaló, az „ezeréves apátság” nemcsak építészeti jelentőséggel bír, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé.
Tárlatvezetéssel végigkísérnek az apátság látogatható részein: bemutatásra kerül a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár. A főapátságról bővebb információt a helyszínen kap az érdeklődő.
A monostor fejlődésének fontosabb állomásait viszont fontosnak tartjuk megemlíteni:
1896-ban Magyarországon hét millenniumi emlékművet emeltek; ezek egyike Pannonhalmán áll.
1996 decemberében a főapátságot és környezetét a Világörökség részévé nyilvánították.
2004 decemberében Magyar Örökség díjban részesült.
 
A napot az Apátsági Pincészet megtekintésével zárjuk. A borászati vezetések során egy kis sétát követően a tárlatvezető bemutatja az Apátsági Pincészet épületét (a présházat és a borházat), ismerteti a borkészítés technológiai folyamatát. A pincelátogatás befejezéseként a vendégek megkóstolhatják az apátsági borokat is. Jelen esetben 3 bor kommentálásával veszünk részt borkóstolásban, melyhez házi pogácsát kínálnak.

A 4-5 órás élménydús programot követően kelet felé vesszük az irányt és a késő ( 22-23 óra) esti órákban érkezünk haza.
 
Belépőjegy: 7800 Ft / fő – részletezve lent olvasandó
Gyógynövénykert látogatása 2200 Ft / fő, melynek része 3 féle bencés csokoládé kóstolása, 0,4 dl-es Vi Vitalis bencés ásványvíz 
Főapátság 2800 Ft / fő
Pincelátogatás 3 bor kommentálásával és házi pogácsával 2800 Ft / fő
 
Elérhetőségeink:
Email: etiriskft@gmail.com
Web: www.szabobuszberles.hu
Facebook: Szabo-busz
Elérhetőség hétfőtől-péntekig, 8:00 – 16:00 között
Telefon: +3670/619-7281